Buurtbanen

Langdurig zoeken naar zinvol betaald werk is zenuwslopend. Dat wil niemand. Toch zitten 20.000 Utrechters hier in vast, waarvan velen al jarenlang. Door corona wordt dat erger en nog urgenter. De gemeente probeert regelmatig wel iets te doen. Maar het werkt onvoldoende. Vandaar ons burgervoorstel voor Buurtbanen, een betaalde baan voor een langdurig werkzoekende bij een buurt- of burgerorganisatie. Dat alles zonder extra kosten en direct in te voeren. Gaat de gemeenteraad hier vóór stemmen?

Aandacht voor ons burgervoorstel
Lees er meer over in een Telegraaf artikel Buurtbanen 30 oktober 2020, in het AD UN artikel Buurtbanen 26 november 2020 of in ons achtergrondartikel over hoe het werkt en wat de gemeente er mee wil: Artikel Buurtbaan – iedereen die wil en kan heeft werk

Om wie gaat het? 
Alle Utrechters die al langer dan één jaar werkzoekend zijn – met een bijstandsuitkering. We zijn bezig met het organiseren van een lijst met geïnteresseerde Utrechters. Velen van hen willen er niet mee te koop lopen. Enkele van hen willen wél weer graag dat we goed leren van de situatie waar zij in zitten en hoe belangrijk een Buurtbaan voor hen kan zijn. Daarom verzamelen we ook enkele persoonlijke verhalen en ervaringen, zoals van Anneke (1959) en Mihret (1980).

Waarom een buurtbaan nu nodig is
Karen zoekt al jaren betaald werk, maar een aangetast zenuwstelsel maken het niet gemakkelijk werk te vinden. Werkgevers durven het niet aan met haar, ze is namelijk al jarenlang werkzoekend en ze schrikken van haar verleden met kanker en dat ze nu geen gevoel meer heeft in haar voeten en vingertoppen. Nu werkt ze als vrijwilliger onbetaald bij de BuurtWerkKamer, maar het liefst zou ze weer betaald een baan hebben. Veel buurtorganisaties willen Karen wél betaald werk aanbieden, maar het ontbreekt hun aan voldoende geld. Door corona wordt deze mismatch op onze arbeidsmarkt alleen maar erger. Dat moet en kan anders. Nodig is het realiseren van ‘buurtbanen’, voor iedereen die wil en kan werken. Meer lezen over Karen en hoe zij – en met haar nog eens minimaal 6.300 langdurig werkzoekenden – baat heeft bij een buurtbaan, lees dan ons artikel: Buurtbaan – iedereen die wil en kan heeft werk.

1.000 buurtbanen voor 1.000 werkzoekenden in de gemeente Utrecht.
Help de bijstandsuitkering de wereld uit; om te beginnen uit Utrecht. Daarom willen we dat minimaal 1.000 langdurig werkzoekenden kunnen starten in een buurtbaan. Bijvoorbeeld bij een buurtorganisatie.
Zo kunnen 1.000 Utrechters betaald aan het werk, worden buurtorganisaties sterker en buurten prettiger. Wil je meer weten over hoe het werkt en het voordeel voor zowel werkzoekenden als ook de buurtorganisaties, de buurten en de gemeente, lees dan ons Burgervoorstel 1000 Buurtbanen dd2020 toelichting, zoals dat is aangeboden aan de gemeenteraad van Utrecht.

Onze petitie voor minimaal 1.000 Buurtbanen in Utrecht
In ons burgervoorstel verzoeken wij de gemeente om minimaal 1.000 buurtbanen te realiseren voor langdurig werkzoekenden (1 jaar of langer) bij o.a. buurtorganisaties in de stad. We vragen daarin de gemeenteraad van Utrecht om in te stemmen met het volgende:
>   Organisaties die de werkzoekenden in dienst nemen (24 uur/week of meer) ontvangen van de gemeente 65 tot 90% subsidie op de loonkosten (bij wettelijk minimumloon) voor minimaal de eerste 3 jaar.
>   De gemeente beoordeelt welke (buurt)organisaties meerwaarde leveren en erkent deze als werkplek voor buurtbanen en stimuleert langdurig werkzoekenden om daar betaald te gaan werken; in het bijzonder bij de buurtorganisaties.

Hoe verder?
Onze petitie heeft 442 handtekeningen opgeleverd, waarvan meer dan 250 ook correct en volledig ingevuld door kiesgerechtigde Utrechters. Dit burgervoorstel is daarom nu erkend door de gemeenteraad  als een ‘burgerinitiatief’ waar zij begin 2021 over zal gaan stemmen. Lees hier meer over onze petitie op petitie.nl.