Buurtbanen

Steun ons burgervoorstel ‘Buurtbanen’ en onderteken hier onze petitie. 

Langdurig zoeken naar zinvol betaald werk is zenuwslopend. Dat wil niemand. Toch zitten 20.000 Utrechters hier in vast, waarvan velen al jarenlang. Door corona wordt dat erger en nog urgenter. De gemeente probeert regelmatig wel iets te doen. Maar het werkt onvoldoende. Vandaar ons burgerinitiatief voor Buurtbanen, een betaalde baan voor een langdurig werkzoekende bij een buurt- of burgerorganisatie. Dat alles zonder extra kosten en direct in te voeren. Gaat de gemeenteraad hier vóór stemmen?
Lees er meer over in een artikel over hoe het werkt en wat de gemeente er mee wil: Artikel Buurtbaan – iedereen die wil en kan heeft werk

Waarom een buurtbaan nu nodig is
Karen zoekt al jaren betaald werk, maar een aangetast zenuwstelsel maken het niet gemakkelijk werk te vinden. Werkgevers durven het niet aan met haar, ze is namelijk al jarenlang werkzoekend en ze schrikken van haar verleden met kanker en dat ze nu geen gevoel meer heeft in haar voeten en vingertoppen. Nu werkt ze als vrijwilliger onbetaald bij de BuurtWerkKamer, maar het liefst zou ze weer betaald een baan hebben. Veel buurtorganisaties willen Karen wél betaald werk aanbieden, maar het ontbreekt hun aan voldoende geld. Door corona wordt deze mismatch op onze arbeidsmarkt alleen maar erger. Dat moet en kan anders. Nodig is het realiseren van ‘buurtbanen’, voor iedereen die wil en kan werken. Meer lezen over Karen en hoe zij – en met haar nog eens minimaal 6.300 langdurig werkzoekenden – baat heeft bij een buurtbaan, lees dan ons artikel: Buurtbaan – iedereen die wil en kan heeft werk.

1.000 buurtbanen voor 1.000 werkzoekenden in de gemeente Utrecht.
Help de bijstandsuitkering de wereld uit; om te beginnen uit Utrecht. Daarom willen we dat minimaal 1.000 langdurig werkzoekenden kunnen starten in een buurtbaan. Bijvoorbeeld bij een buurtorganisatie.
Zo kunnen 1.000 Utrechters betaald aan het werk, worden buurtorganisaties sterker en buurten prettiger. Wil je meer weten over hoe het werkt en het voordeel voor zowel werkzoekenden als ook de buurtorganisaties, de buurten en de gemeente, lees dan onze TOELICHTING Burgervoorstel Buurtbanen 2020.

Onze petitie voor minimaal 1.000 Buurtbanen in Utrecht
In onze PETITIE Burgervoorstel Buurtbanen 2020 verzoeken wij de gemeente om minimaal 1.000 buurtbanen te realiseren voor langdurig werkzoekenden (1 jaar of langer) bij o.a. buurtorganisaties in de stad. We vragen daarin de gemeenteraad van Utrecht om in te stemmen met het volgende:
>   Organisaties die de werkzoekenden in dienst nemen (24 uur/week of meer) ontvangen van de gemeente 65 tot 90% subsidie op de loonkosten (bij wettelijk minimumloon) voor minimaal de eerste 3 jaar.
>   De gemeente beoordeelt welke (buurt)organisaties meerwaarde leveren en erkent deze als werkplek voor buurtbanen en stimuleert langdurig werkzoekenden om daar betaald te gaan werken; in het bijzonder bij de buurtorganisaties.

Wil jij ook onze petitie voor Buurtbanen steunen? Dat kan, onderteken onze petitie dan hier.